Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

ΣΤΗΛΗ:ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΤΑ ΖΩΑ:ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ ΣΕ ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΖΩΩΝ!

Το στέλεχος του ιού ονομάζεται salmonella schwarzengrund

Δεκάδες περιστατικά μόλυνσης νηπίων με σαλμονέλα φάνηκε ότι σχετίζονται με την ξηρά τροφή των κατοικίδιων. Σύμφωνα με επίσημες πηγές είναι η πρώτη φορά που μόλυνση ανθρώπων συνδέεται με την ξηρά τροφή οικόσιτων σκυλιών και γατιών.

Οι μολύνσεις παρατηρήθηκαν το διάστημα από Ιανουάριο 2006 μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 σε 21 Πολιτείες. Περισσότεροι από 23.000 τόνοι ξηράς τροφής ανακλήθηκαν, από 105 μάρκες, και το εργοστάσιο στη Δυτική Πενσυλβάνια έκλεισε το 2008.

Η σχέση ανάμεσα στη μόλυνση από σαλμονέλα και την ξηρά τροφή ζώων, αναφέρθηκε από στελέχη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε άρθρο που δημοσιεύτηκε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Pediatrics. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στο εργοστάσιο μόνο ως «Εργοστάσιο Χ». Συνολικά, μολύνθηκαν 79 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 32 παιδιά ηλικίας μέχρι 2 ετών.

Οι επιστήμονες εντόπισαν το ασυνήθιστο στέλεχος του ιού, που ονομάζεται salmonella schwarzengrund, σε συσκευασμένη ξηρά τροφή σκύλων. Πολλές από τις μολύνσεις συνέβησαν σε σπίτια όπου τα κατοικίδια ταΐζονται στο χώρο της κουζίνας και οι επιστήμονες συστήνουν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών να μην τους επιτρέπεται να αγγίξουν ή να φάνε τροφή ζώων, καθώς και να μην πλησιάζουν στο χώρο ταΐσματος των ζώων.

Σύμφωνα με την Casey Barton Behravesh από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων: «Το σημαντικότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να πλένει τα χέρια του αμέσως μετά την επαφή με τη ζωοτροφή, και να φροντίζει να καθαρίζει συχνά το χώρο των κατοικίδιων».

Πηγή: healthview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου