ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06-09-2010 ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ,ΑΝΙΜΑ,ΚΑΛΛΙΣΤΩ,ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ-ΟΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ:
Πριν λίγες μέρες άγνωστοι απελευθέρωσαν παράνομα ένα μεγάλο αριθμό γουνοφόρων ζώων από εκτροφεία της Δυτικής Μακεδονίας.
Ανεξάρτητα από τα όποια κίνητρά τους η πρακτική της απελευθέρωσης ξενικών ειδών στο φυσικό περιβάλλον είναι επιβλαβής και μπορεί να αποβεί και καταστροφική για την άγρια φύση.
Πέρα από τις όποιες επιπτώσεις σε καλλιέργειες και οικόσιτα, τα ξενικά είδη προκαλούν ζημιές στη άγρια ζωή και σε περίπτωση που αναπτύξουν βιώσιμους πληθυσμούς έχουν σοβαρές και ευρύτερες επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα.
Η διαμαρτυρία για την εκμετάλλευση των ζώων και τις συνθήκες διαβίωσής τους δεν είναι θεμιτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον. Τη στιγμή που η βιοποικιλότητα απειλείται από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων η επιβάρυνσή της με άστοχες πρακτικές διαμαρτυρίας, είναι καταδικαστέα.
Η"ΚΑΛΛΙΣΤΩ"σπευδει να προσθεσει επισης(στο σαιτ της):
Πέραν όσων αναφέρονται στο κοινό ΔΤ, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ διευκρινίζει ότι διαφωνεί με τη χρήση τέτοιων μεθόδων, οι οποίες όχι μόνο δεν λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο της απελευθέρωσης ενός τόσο μεγάλου αριθμού ζώων στην οικολογική ισορροπία της περιοχής, αλλά απαξιώνουν και την τοπική κοινωνία ενισχύοντας παράλληλα τις φημολογίες για απελευθερώσεις ζώων από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Τα ελεύθερα πια γουνοφόρα ζώα, αν δεν πέσουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων και δεν εξοντωθούν από τον ίδιο τον άνθρωπο, σκοτώνουν οικόσιτα ζώα για να επιβιώσουν, επιβαρύνοντας την ήδη κακή οικονομική κατάσταση των ανθρώπων της υπαίθρου και πυροδοτώντας εκ νέου την αρνητικές στάσεις και πρακτικές εις βάρος της άγριας ζωής συνολικότερα .
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πρόκειται για μινκ του βορειοαμερικάνικου είδους (βιζόν), πολύ περισσότερο ανθεκτικού και επιθετικού από το ευρωπαϊκό. Πολλά από τα ζώα αυτά δε θα καταφέρουν τελικά να επιβιώσουν στο φυσικό περιβάλλον επειδή δεν έχουν μάθει να επιβιώνουν σε συνθήκες ελευθερίας. Ακόμα όμως και αν επιβιώσουν και αποτελέσουν έναν βιώσιμο πληθυσμό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του οικοσυστήματος με σημαντικές επιπτώσεις σε άλλα είδη εφόσον το συγκεκριμένο είδος είναι ξενικό και δεν αποτελεί γηγενές χαρακτηριστικό του οικοσυστήματος.
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν αφορούν στον ανταγωνισμό με άλλα είδη που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο της τροφικής αλυσίδας (νυφίτσα, κουνάβι), αλλά κυρίως στη γενετική μόλυνση άλλων συγγενικών ειδών με τη διασταύρωση (υβριδισμό) , με αποτέλεσμα την εμφάνιση υβριδίων με επιθετικότερη συμπεριφορά, καθώς και απρόβλεπτες συνέπειες σε άλλα είδη, όπως πουλιά, ερπετά και αμφίβια.
Η αντίθεση στο σκοπό και στις συχνά απάνθρωπες συνθήκες εκτροφής των ζώων αυτών δεν μπορεί να νομιμοποιήσει ακραίες ενέργειες, οι οποίες δεν λύνουν το πρόβλημα βασανισμού και θανάτωσης των μινκ, όσο μάλιστα η ζήτηση για γούνινα προϊόντα συνεχίζει να είναι μεγάλη. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά και μακροπρόθεσμα, με σκοπό την υποκατάσταση της συγκεκριμένης εκτροφής από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Η ρίζα του προβλήματος αφορά στη ζήτηση και στην κατανάλωση προϊόντων της γουνοποιίας και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να στοχεύσουμε.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΧΤΗ:Καλα ολα αυτα αλλα κανεις σας δε μας λεει τι θα πρεπει να γινει για το θεμα της μαζικης δολοφονιας γουνοφορων(μινκ και αλλων ζωων)απο τους στυγνους δολοφονους γουνεμπορες!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου