ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2010
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
Αριθ. Πρωτ.
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Β/43094/4247
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΠΡΟΣ: όπως ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε
Τ.Κ. : 101 91 Αθήνα
Πληροφορίες: Ν. Νόλης
Τηλέφωνο: 210 6508447
FAX: 210 6508451
e-mail: n.nolis@yme.gov.gr
ΘΕΜΑ : Μετακινήσεις ζώων συντροφιάς με τη χρήση λεωφορείων των ΚΤΕΛ.
ΣΧΕΤ: α. Το υπόμνημα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων.
β. Το από 20/7/2010 υπόμνημα της ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. (Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης
και της Ζωής)
γ. Η από 21/7/2010 ανοικτή επιστολή – αίτηση των Οικολόγων Πρασίνων
δ. Το υπόμνημα της PSYCHANIMAL (Ψυχολόγοι & Επιστήμονες υπέρ της Προστασίας
των Ζώων.
ε. Το υπόμνημα 724/4-8-2010 της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.
στ. Επιστολές διαμαρτυρίας πολιτών, (30 που εστάλησαν κυρίως με ηλεκτρονικό
ταχυδρομείο).
ζ. Το 2935/7-9-2010 Υπόμνημα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών
Υπεραστικών Συγκοινωνιών, (Π.Ο.Α.Υ.Σ).
Με αφορμή δημοσίευμα, για περιστατικό θανάτου ζώου που μεταφερόταν στο χώρο αποσκευών λεωφορείου ΚΤΕΛ, ακολούθησαν καταγγελίες για παρόμοιες περιπτώσεις θανάτων ζώων και έντονες αντιδράσεις από σωματεία, φορείς, πολίτες (μέσω σχετικών ιστολογίων).
Ειδικότερα στα ανωτέρω σχετικά, (τα α’ έως δ’ έχουν αποσταλεί και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), αναφέρονται μεταξύ των άλλων, τα εξής:
Το ισχύον στη χώρα μας πλαίσιο για τις μεταφορές των ζώων συντροφιάς με υπεραστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ, δεν είναι σαφές, ούτε συμβαδίζει με τους κανόνες της Ε.Ε[1].
Ζητείται να εκδοθεί ρύθμιση, με την οποία να προβλέπεται ρητά ο τρόπος, οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των ζώων συντροφιάς με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.
Ζητείται να επιτρέπεται η μεταφορά των ζώων συντροφιάς μέσα στον χώρο των επιβατών των λεωφορείων ΚΤΕΛ συνοδεία του ιδιοκτήτη τους υπό προϋποθέσεις, (είτε με φίμωτρο, αν είναι μεγάλο, είτε σε σάκο μεταφοράς εάν είναι μικρό) και να απαγορεύεται η μεταφορά των ζώων συντροφιάς στους χώρους αποσκευών των λεωφορείων.
Επίσης, με το ανωτέρω υπόμνημα, (σχετικό ζ, το οποίο έχει κοινοποιηθεί και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών, αναφέρει:
τις πρακτικές δυσκολίες/προβλήματα που παρατηρήθηκαν κατά το παρελθόν σε περιπτώσεις μεταφοράς κατοικίδιων ζώων με λεωφορεία των ΚΤΕΛ, (συγκρούσεις μεταξύ προσωπικού των λεωφορείων – επιβατών – ιδιοκτητών ζώων), λόγω ασάφειας του πλαισίου,
επισημαίνει ότι τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται:
[1] δεν γίνεται όμως συγκεκριμένη αναφορά σε κάποια ρύθμιση της Ε.Ε
μερίδα επιβατών διαμαρτύρεται έντονα και αρνείται να συνταξιδεύει στον ίδιο χώρο με ζώα, (γάτες, σκύλους κλπ), επικαλούμενοι κυρίως λόγους υγείας (αλλεργίες κλπ), αλλά και λόγους γενικότερης ενόχλησης που σχετίζονται με ηλικιωμένα και άλλα ευπαθή άτομα. Το προσωπικό των λεωφορείων ευρισκόμενο πολλές φορές σε απόγνωση τοποθετεί τα κλουβιά των ζώων, σε γνώση των Διοικήσεων των φορέων, στις αποσκευοθήκες του λεωφορείου, με αποτέλεσμα τις διαμαρτυρίες των κατόχων των ζώων αυτών.
ζητά να επιλυθεί άμεσα το θέμα, να διευκρινιστεί δηλαδή ο χώρος μεταφοράς των μικρών ζώων, (εάν θα μεταφέρονται στην καμπίνα των επιβατών και σε ποια σημεία ή στο χώρο των αποσκευών των λεωφορείων), καθώς και το ανώτερο βάρος των μικρών ζώων.
Σχετικά με τα ανωτέρω, η υπηρεσία μας, θεωρεί επιβεβλημένη τη διευκρίνιση του πλαισίου μεταφοράς κατοικίδιων ζώων και για το σκοπό αυτό:
1. Υπενθυμίζουμε το ισχύον πλαίσιο αρμοδιότητάς μας:
Με τις διατάξεις του ν. 2963/2001(268Α’) «Οργάνωση και λειτουργία των δημόσιων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία….», άρθρο 15, παράγραφος 1.ιδ, καθώς και τις διατάξεις της υ.α. Β36934/2805/2002(Β’862) «Έκδοση χάρτη υποχρεώσεων προς τον καταναλωτή (Χ.Υ.Κ.) των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου του ν.2963/2001(Α΄268)», άρθρο 1, παράγραφος 1.1.δ., προβλέπεται στις υποχρεώσεις των συγκοινωνιακών φορέων και των οργάνων τους, (ΚΤΕΛ Α.Ε και ΚΤΕΛ):
«να απαγορεύουν τη μεταφορά ζώων, πλην των περιπτώσεων ζώων συνοδείας αναπήρων ή μικρών κατοικίδιων ζώων, που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτόν μέσα»
Κατά την άποψή μας, από τις ανωτέρω ρυθμίσεις αρμοδιότητάς μας, προκύπτει ότι κατά τις μεταφορές με λεωφορεία των ΚΤΕΛ:
Τα ζώα συνοδείας αναπήρων, (ουσιαστικά αναφερόμαστε σε σκύλους συνοδείας τυφλών, ανεξαρτήτως μεγέθους), επιβιβάζονται μαζί τους στον χώρο επιβατών.
Τα μεγάλα κατοικίδια ζώα απαγορεύεται να μεταφέρονται, είτε στο θάλαμο των επιβατών είτε στον χώρο αποσκευών των λεωφορείων.
Τα μικρά κατοικίδια ζώα μεταφέρονται μόνο μέσα σε κατάλληλα για το σκοπό αυτό μέσα.
Περαιτέρω,απαιτείται να διευκρινιστούν:
- το μέγεθος του ζώου, (ορισμός «μικρού» - «μεγάλου» ζώου).
- ο χώρος εντός του οποίου τοποθετείται το μικρό κατοικίδιο, εάν δηλαδή είναι ο χώρος των επιβατώνή ο χώρος των αποσκευών του λεωφορείου (ειδικά στα υπεραστικά λεωφορεία, που διαθέτουν ιδιαίτερο χώρο αποσκευών), καθώς και:
- τα κατάλληλα μέσα για τη μεταφορά του ζώου.
Επιπλέον:
«η άρνηση μεταφοράς ζώων συνοδείας αναπήρου, ή μικρών κατοικίδιων ζώων που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτό μέσα», αποτελεί παράβαση που τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους από 800 έως 1500 ευρώ από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του π.δ170/2003(140 Α΄)«Καθορισμός διοικητικών κυρώσεων, οργάνων και διαδικασία επιβολής τους στα διοικητικά όργανα των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου και στους ιδιοκτήτες λεωφορείων του ν.2963/2001».
Με το π.δ. 246/2006(261 Α΄) «Γενικός Κανονισμός Προσωπικού των ΚΤΕΛ Α.Ε και των ΚΤΕΛ του ν.2963/2001», καθορίζονται, μεταξύ των άλλων, η συμπεριφορά, οι υποχρεώσεις, οι πειθαρχικές ευθύνες και ποινές που επιβάλλονται σε όλο το προσωπικό των ΚΤΕΛ, (τακτικό και έκτακτο), καθώς και στους οδηγούς των λεωφορείων.
2. Υπενθυμίζουμε το ιστορικό του προβλήματος, τις ενέργειες και τις σχετικές πληροφορίες-απόψεις, όπως διατυπώθηκαν το 2006, όταν το ίδιο ζήτημα είχε απασχολήσει τις υπηρεσίες μας και στο παρελθόν, προκειμένου να ληφθούν υπόψη επικαιροποιημένες για την επίλυση του προβλήματος στην παρούσα φάση:
Με την 218524/2004 εγκύκλιο, της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής, κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία μας, για ενημέρωση και εφαρμογή, το πλαίσιο και δόθηκαν οδηγίες, σχετικά με τους υγειονομικούς όρους και όρους ταυτοποίησης, που διέπουν τις μη εμπορικού χαρακτήρα μετακινήσεις ζώων συντροφιάς και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς επιβατών (εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) αρ.998/2003).
Με το Γ456/24723/1861/7-5-2004 έγγραφό μας, η ανωτέρω εγκύκλιος απεστάλη στα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα των επαγγελματιών των κλάδων που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Δ/νσης Επιβατικών Μεταφορών του Υπουργείου μας, για ενημέρωση και εφαρμογή.
Προβλήματα στην εφαρμογή του προαναφερθέντος πλαισίου και σχετικά ερωτήματα από Σωματεία ΚΤΕΛ, απασχόλησαν τις υπηρεσίες μας το 2005 και το 2006. Ειδικότερα, όπως είχαμε ενημερωθεί τότε και όπως επαναλαμβάνεται στο πρόσφατο υπόμνημα της ΠΟΑΥΣ, (ανωτέρω σχετικό ζ.), τα προβλήματα εστιάζονταν στον τρόπο μεταφοράς μικρών ζώων, (εάν θα συνταξιδεύουν με τους ιδιοκτήτες τους στο χώρο των επιβατών ή θα τοποθετούνται στο χώρο των αποσκευών), θέμα σύγκρουσης μεταξύ επιβατών-προσωπικού λεωφορείων-ιδιοκτητών ζώων.
Κατ΄ αυτό τον τρόπο, με το Β-16664/1277/25-5-2006 έγγραφό μας, ζητήθηκαν πληροφορίες-απόψεις, προκειμένου να επιλυθεί το ανωτέρω πρόβλημα και συγκεκριμένα εάν η συνύπαρξη επιβατών και ζώων εντός του λεωφορείου εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των επιβατών ή υπάρχει σχετική διάταξη αρμοδιότητάς σας.
Με το έγγραφο Δ.ΥΓ1γ/Γ.Π./65626/11-10-2006, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Υ.Υ.Κ.Α.), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μας ενημέρωσε για τα εξής:
- ότι δεν υπάρχει σχετική υγειονομική απαγορευτική διάταξη, από την οποία να προκύπτει σαφώς η απαγόρευση μεταφοράς ζώων συντροφιάς με λεωφορεία με την αιτιολογία ότι τίθεται κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία γενικότερα.
- ότι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σκύλων, γατών και άλλων ζώων συντροφιάς, (σήμανση, καταγραφή, βιβλιάριο υγείας κ.α) καθορίζονται με το ν.3170/2003(ΦΕΚ191/29-7-2003).
- ότι σύμφωνα με το ν.1197/1981 «Περί Προστασίας των Ζώων» (ΦΕΚ240/3-9-1981), παρ.3,…επί κακομεταχειρίσεως ζώων κατά την διάρκεια της μεταφοράς των…με σιδηροδρόμους και αυτοκίνητα, ευθύνη υπέχουν ως συναυτουργοί αυτής της πράξης αντίστοιχα ……οι προιστάμενοι των αμαξοστοιχιών και οι οδηγοί των αυτοκινήτων, τιμωρούμενοι με τις προβλεπόμενες ποινές.
- ότι η μεταφορά ζώων συντροφιάς με λεωφορεία δεν εγκυμονεί κινδύνους για μετάδοση ζωοανθρωπονόσων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στη νομοθεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και στις σχετικές εγκυκλίους του και εφόσον τα ζώα μεταφέρονται τοποθετημένα σε κατάλληλο και ασφαλές ιδιόκτητο κλουβί.
- επίσης, εκφράζεται η άποψη ότι τα ζώα συντροφιάς βάρους μεγαλύτερου των δέκα κιλών δύναται να μεταφέρονται στο χώρο των αποσκευών των λεωφορείων.
Για τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας (Ε.ΘΕ.Λ. Α.Ε.) και της Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.) έχει καθοριστεί ως επιτρεπόμενη η μεταφορά κατοικίδιων ζώων που μεταφέρονται σε ειδικό καλάθι μεταφοράς (κλουβί) με μέγιστες διαστάσεις 70Χ40Χ50 εκατοστά. Η σχετική πρόβλεψη για την ΕΘΕΛ Α.Ε. περιλαμβάνεται στον αντίστοιχο Χάρτη Υποχρεώσεων προς τον Καταναλωτή που έχει εγκριθεί με κοινή υπουργική απόφαση (αρ.13628/ΕΓ ΔΕΚΟ 1657 – ΦΕΚ Β’ 507/10-4-2007).
Έχουμε τη γνώμη ότι ειδικά για τις αστικές συγκοινωνίες που εξυπηρετούνται από τα Αστικά ΚΤΕΛ Α.Ε. και παρέχουν συγκρίσιμο μεταφορικό έργο με αυτό της Ε.ΘΕ.Λ. Α.Ε. και του Ο.Α.Σ.Θ., θα πρέπει να εφαρμόζεται όμοια ρύθμιση.
3. Έπειτα από τα ανωτέρω, προκειμένου να διευκρινιστούν πλήρως και οριστικά όλα τα σχετικά ζητήματα και να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι (ΚΤΕΛ – Προσωπικό – Οδηγοί - Επιβάτες), θα επιθυμούσαμε να έχουμε τις σχετικές απόψεις σας καθώς και τη σχετική τεκμηρίωση (κανονισμοί–οδηγίες–νόμοι κ.λ.π). Θα ήταν επιθυμητή βέβαια και η γνωστοποίηση σε εμάς συγκεκριμένων πληροφοριών για το αντίστοιχο κανονιστικό πλαίσιο άλλων (κοινοτικών) χωρών, καθώς από τα ζωοφιλικά σωματεία προβάλλεται το επιχείρημα της μη τήρησης από μέρους μας του σχετικού κοινοτικού πλαισίου.
Ειδικότερα:
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρακαλείται να μας ενημερώσει σχετικά με τα προηγούμενα, περιλαμβάνοντας οπωσδήποτε τη θέση της σε ότι αφορά το χώρο ενδεδειγμένης μεταφοράς των μικρών κατοικίδιων ζώων αλλά και αναλυτικές πληροφορίες για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σε σχέση με την τήρηση των κανόνων υγιεινής των ζώων καθώς και για τα μέσα απόδειξης της τήρησης των υποχρεώσεων αυτών.
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρακαλείται να μας ενημερώσει ομοίως για τις σχετικές απόψεις της και ιδιαιτέρως πληροφορίες σχετικά με την πιθανότητα έκθεσης σε κίνδυνο των λοιπών επιβατών του λεωφορείου εξαιτίας της μεταφοράς ζώου (σε ειδικό καλάθι πάντα).
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών, παρακαλείται σε συνέχεια του αριθ. 2935 από 7/9/2010 υπομνήματος της για την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων.
Με βάση όλα τα αποτελέσματα της παρούσας διαβούλευσης προτιθέμεθα να προωθήσουμε σχετική εγκύκλιο ή και ρύθμιση εφόσον απαιτείται, με την οποία θα είναι σαφές το πλαίσιο μεταφοράς ζώων με λεωφορεία των ΚΤΕΛ, θα είναι δυνατή η ενιαία εφαρμογή του, αλλά και ο αποτελεσματικός έλεγχος τήρησής του.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
α.α.
Ε. ΦΑΣΙΤΣΑ
: πενήντα δύο (52) φύλλα
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
ΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:
1.Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Καπνοκοπτηρίου 6, 10176 ΑΘΗΝΑ
α. Διεύθυνση Κ.Α.Φ.Ε.
β. Διεύθυνση Υγείας Ζώων
γ. Διεύθυνση Κτηνιατρικής Επιθεώρησης & Ελέγχου
2. Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής
Αριστοτέλους 17, 10187 ΑΘΗΝΑ
ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Γραφείο Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων,
(επί των 5812, 5813, 5817, 5822, 5848, 5851, 5908, 5909, 5910, 5911, 5916,
7115, 7117, 7118, 7121, 7122, 7125/2010)
2. Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων,
3. Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτ/στών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.)
Πειραιώς 4 – 10431 ΑΘΗΝΑ
4. Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Σ.), Πειραιώς 4 - 10431
ΑΘΗΝΑ
5. Οικολόγοι Πράσινοι - Πλ. Ελευθερίας 14, 10553 ΑΘΗΝΑ
6. Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών - Βεραντζέρου 31, 10432 ΑΘΗΝΑ
7. ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ. (Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής)
Αλκιβιάδου 24, 10440 ΑΘΗΝΑ
8. PSYCHANIMAL (Ψυχολόγοι & Επιστήμονες υπέρ της Προστασίας των Ζώων)
e-mail: psychanimal@gmail.com
9. Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων
e-mail: xrisoulap@gmail.com
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΝΟΜΗ:
Δ/νση Επιβατικών Μεταφορών
Τμήμα Υπεραστικών Συγκοινωνιών(2)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου